Mikä ihmeen funktionaalinen lääketiede?

Osaatko kuvitella seuraavaa? Olet viime aikoina kokenut olosi tavallista nuutuneemmaksi eikä energiaa tahdo riittää mihinkään ylimääräiseen. Nukut ihan ok, mutta se ei lisää energiatasojasi. Et tiedosta mitään konkreettista, mutta tiedät kuitenkin että kaikki ei ole hyvin. Vatsakin on ollut enemmän ja vähemmän sekaisin ja hiuksia tippuu päästä. Päätät mennä terveyskeskukseen lääkäriin.

Lääkärissä ei ole kiire, vaan lääkäri keskittyy sinuun, kyselee terveyshistoriaasi jo syntymähetkeltä saakka ja jopa äitisi terveyttä ennen syntymääsi. On utelias elämäsi varrella saaduista antibioottikuureista, muista lääkityksistä, leikkaushoidoista, allergioista, uni- ja liikuntatottumuksista, suolistosi tuotoksesta ja rytmistä sekä ruokavaliostasi. Myös työtilannetta, perhe- ja ystävyyssuhteita, stressin määrää sekä kodin sisäilmaa pohditaan.

Lääkäri laittaa lähetteen laboratoriotutkimuksiin aina perusverenkuvasta vitamiini – ja hivenainemittauksiin ja mahdollisesti ulostetesteihin saakka. Niiden mukaan aloitetaan elämäntapojasi tukeva hoitopolku. Sinun terveyteesi suhtaudutaan erittäin kokonaisvaltaisesti ja oireiden hoitamisen sijaan koitetaan selvittää, mistä oireet johtuvat. Hoitona ei ole pelkästään lääkkeet (nekin tarvittaessa).

Tämä on tällä hetkellä pelkkää utopiaa julkisessa terveydenhuollossa. Tällaista palvelua voit saada funktionaalisen lääketieteen asiantuntijan vastaanotolla, kun maksat omastaitse sekä vastaanottokäynnin, että tehdyt tutkimukset.

Tässä tapauksessa ravintoterapia, stressinhallinta, riittävä liikunta, mielen huoltaminen ja hermoston rauhoittaminen, tarvittavat ravintolisät voivat auttaa niin, että saat kehosi jälleen tasapainoon ja terveytesi kukoistamaan.

Useimmirten ei tarvita lääkäriä, vaan jo pelkkä funktionaalisen lääketieteen ravintoterapeutti tai FLT ravintovalmentaja osaa auttaa paljon ja tarvittaessa ohjaavat eteenpäin lääkärille.

Mikä on funktionaalinen lääketiede?

Funktionaalinen lääketiede (toiminnallinen lääketiede) on terveydenhoidon osa-alue, joka hoitaa ihmistä kokonaisvaltaisesti. Siinä yhdistyy vahvasti useat eri tieteenalat kuten biokemia, fysiologia, toksikologia, genetiikka, ravitsemustiede, kasvitiede.

Jokainen elimistön solu ja elin toimii synergiassa toisten elinten kanssa. Sairauden oire ei ole oire pelkästään elimistön yhden osan sairaudesta, vaan koko kehon ja sen toimintojen epätasapainosta. Esimerkiksi jatkuva ihottuma kädessä, akne kasvoissa, krooninen jalkasieni jalassa eivät ole vain sen elimen tai kehon osan ongelma tai sairaus, vaan kertoo koko kehon epätasapainotilasta. Esimerkiksi rasvahappojen puutoksesta, ruoka-aine yliherkkyydestä, Candida hiivan liikakasvusta, hormonaalisesta epätasapainotilasta (esim insuliiniresistenssi, sukupuolihormonien epätasapaino jne).

Sairauden juurisyitä ovat:

– Ravintoainepuutokset: suurin osa ihmisistä syö liian yksipuolisesti. Vaikka ruokavalio olisikin monipuolinen, voi suoliston kunto olla niin heikko, etteivät ravintoaineet pääse imeytymään tehokkaasti. Ihminen on sitä, mitä se imeyttää (ei mitä se syö). 

– STRESSI: monien juurisyidenkin juurisyy. Kroonistuessaan stressi laittaa kehon monet biologiset mekanismit selviytymistilaan, joka aiheuttaa useita ongelmia. Stressiä on muutakin kun työpaineet tai parisuhdekriisi. Stressi voi olla alitajuista, esimerkiksi lapsuuden trauma voi pitää hermoston kokoajan ylivirittyneenä ja se aiheuttaa useita oireita ja sairastuttaa.

– Ruoka-aineyliherkkyydet ja allergiat. Kehon reagoidessa johonkin ruoka-aineeseen, syntyy matala-asteinen tulehdus, joka laittaa monia muita ongelmia liikkeelle. 

– Infektiot: Bakteerit, parasiitit, virukset voivat elellä pitkäänkin elimistössä aiheuttamatta oireita. Kun keho kuormittuu liikaa, puolustusmekanismit heikkenevät, voi sairaus puhjeta. Parasiitit ovat mestareita piiloutumaan elimistöön. Heidän elämänsä on riippuvainen isäntäeläimen elämästä ja hyvinvoinnista. Siksi niitä on vaikea havaita. Usein kehittyneissä maissa ajatellaan, että parasiitit ovat vain kehitysmaiden ongelma. Asia ei kuitenkaan ole totta. Erittäin tarkoilla funktionaalisen lääketieteen ulostetesteillä voidaan nähdä mm eri parasiitteja. Ne ovat monien vatsaoireiden aiheuttajia.

– Toksiinien kertyminen, kuten kemikaalit, ympäristömyrkyt, hometoksiinit, raskasmetallit aiheuttavat useille oireita. 

Krooniset sairaudet eivät synny päivässä eivätkä viikossa, vaan pienet oireet voivat laittaa liikkeelle biologisia mekanismeja, jotka lopulta johtavat diagnosoitaviin sairauksiin. Optimaalisen terveyden ja diagnostisen sairauden välillä on valtavan leveä harmaa alue, jossa keho ei ole tasapainossa, mutta ei myöskään ”riittävän sairas”. Vaikuttamalla tällä harmaalla alueella, voidaan ehkäistä sairauksien syntymistä. 

Terveys on yksilölle ominainen paras mahdollinen elinvoiman tila. Pelkkä sairauden puuttuminen ei ole terveyttä.

Funktionaalinen lääketiede korostaa, että jokainen ihminen on biokemiallisesti ja fysiologisesti y k s i l ö l l i n e n. Ihmisen historia, asuinpaikka, tausta, lääkitykset, traumat vaihtelevat valtavasti eri ihmisten välillä, siksi hoito pitää olla hyvin yksilöllistä.

Elintapoihin ja ympäristöön vaikuttamalla voimme tehokkaasti ehkäistä sairauksia, joille olemme geneettisesti alttiita. Myös esimerkiksi oksidatiiviseen stressiin, ennenaikaiseen ikääntymiseen ja rappeumasairauksien syntyyn voimme vaikuttaa elintavoilla.

Funktionaalisen lääketieteen perushoitomenetelmiä ovat esimerkiksi

– yksilöllinen ravitsemus
– suoliston kunnon parantaminen
– stressin hallinta
– liikunta
– kehoa tasapainottavat yksilöllisesti laaditut ravintolisät kuten kuten probiootit, entsyymit, vitamiinit, aminohapot, rasvahapot jne.