Olen mehustanut enemmän ja vähemmän viimeiset kolme vuotta. Tyypillisimmin teen vihermehuja, mutta välillä tulee porkkanamehuja, punajuurimehuja ja sen sellaisia. En juurikaan mehusta hedelmiä, mutta lisään vihermehuihin usein kotimaista omenaa (ja toki sitruunaa), jolloin lapset juovat mehut helpommin.
Miksi näkisin vaivaa mehustukseen?
- Mehut ovat todellisia vitamiinipommeja luonnollisimmassa muodossaan. Kuidun puuttuessa vitamiinit imeytyvät erittäin tehokkaasti kehoon ilman, että ruoansulatuksen tarvitsee tehdä töitä. Tällöin heikomminkin toimiva suolisto imeyttää elintärkeät vitamiinit ja kivennäisaineet eikä mitään mene hukkaan. Vitamiinien saanti ravinnosta on kaikkein paras vaihtoehto.
- Mehuihin saat upotettua valtavan määrän raakoja vihanneksia, juureksia, ituja, versoja, yrttejä, joita et muuten juuri söisi. Nipullinen selleriä, lehtikaalta, pinaattia tai muuta vastaavaa menee mehuna hujauksessa, mutta harva pystyy rouskuttelemaan samaa määrää sellaisenaan edes smoothiessa.
- Voit pitää myös 3–5 vuorokauden mittaisia terveyspaastoja raviten kehoa samaan aikaan mehuilla. Tähän kuitenkin pitää perehtyä tarkoin, siitä infoa myöhemmin.
Mitä mehustamiseen tarvitaan?
- Tarvitset mehupuristimen tai mehulingon (puristimella saat tehokkaammin mehut kasviksista). Ostaessasi mehustinta, kannattaa kiinnittää huomiota, että tuote on suhteellisen helppo kasata ja pestä joka käyttökerran jälkeen. Muuten innostus mehustukseen voi loppua nopeaa.
- Monipuolisesti erilaisia kasviksia, mielellään kotimaisia ja luomutuotettuja. Luomutuotteissa torjunta-aineiden määrä on huomattavasti pienempi. Voit silloin myös käyttää tuotteet kuorineen.
Muita vinkkejä
- Aloita tutuista kasviksista kuten kurkku, lehtikaali, omena, selleri jne. Lisäile ennakkoluulottomasti eri vihanneksia.
- Makeutta saat parhaiten omenoista ja raikkautta sitruunasta.
- HUOM! Muista, mikäli käytät mehustuksessa paljon hedelmiä, ne sisältävät hedelmäsokeria, mikä nostaa verensokeria. Mehuissa ei ole kuitua, joten verensokeri nousee tehokkaasti. Vihermehuilla ei ole tarkoitus nostaa verensokeria, joten opettele juomaan mehuja ilman hedelmiä. Makuun tottuu nopeaa. Hedelmät kannattaa syödä sellaisenaan tai smoohtiessa, jolloin saat myös kuituja.
- Mehut ovat happamia ja suosittelen huuhtelemaan suun vedellä juomisen jälkeen. Voit myös juoda mehut pillillä, joten mehu ei tällöin tärvele purukalustoa.
- Lasillinen mehua päivässä riittää. Mehustaa ei tarvitse edes joka päivä. Muutaman kerran viikossakin on erinomainen palvelus kehollesi.
- Älä jätä kasvistensyöntiä pelkästään mehujen varaan, vaikka kuinka innostuisit asiasta. Kasvisten kuidut ovat ensiarvoisen tärkeitä suoliston hyvinvoinnille ja mikrobiomille. Vaikka mehustaisit, se ei poissulje sitä, ettetkö söisi monipuolisesti myös kasviksia, marjoja, hedelmiä muissa ruoissasi. Uskon, että mehustus lisää motivaatiota myös muun ruokavalion korjaukseen.
- Muista nauttia päivittäin hevi -tuotteita kaikissa sateenkaaren väreissä! Silloin tiedät, että saat kaiken tarpeellisen ja voit jättää vitamiinipurkit vähemmälle.
- Voit myös tehdä isomman satsin vihermehua ja pakastaa loput pakastuspussiin myöhempää käyttöä varten. Etenkin satokaudella kannattaa pakastaa kotimaisista kasviksista tehtyjä mehuja.


Mehustus vie 10–20 minuuttia päivästäsi, mutta saat niin paljon virtaa arkeesi, että se on todellakin sen arvoista!
Jokainen kerta, kun alan mehustamaan, lapset kuulevat mehupuristimen hurinan ja hyökkäävät paikalle auttamaan. He myös juovat itse tekemänsä mehut ihan suosiolla. Pienikin määrä mehua riittää, jos joskus tuleekin liian tujua tavaraa.
Helppo mehu aloittelijalle:
¼ kurkkua
1 (kotimainen) omena
2 kourallista pinaattia
2–3 sellerinvartta
- Huuhtele kasvikset.
- Pilko ne puristimen aukon kokoisiksi paloiksi.
- Laita kasvikset mehustimeen sopivaan tahtiin.
- Kaada mehu lasiin.
- Huuhtele heti osat, kaada kuidut biojätteeseen.
- NAUTI mehusi kiitollisuudella.

