Jos haluat aloittaa tekemään enemmän kasvisruokia, tämä on ehdottomasti yksi helpoimmista vaihtoehdoista. Punaiset linssit ovat palkokasveista hellävaraisimpia suolistolle, mikäli suolisto ei ole niin tottunut kasviproteiinin lähteisiin. Alkuperäinen ohje on Freetox -sivustolta, mutta olen muokannut ohjetta enemmän mieleisekseni.
Ohje on siitä kätevä, että lähes kaikki ainekset voi säilyttää kuiva-ainekaapissa, joten kotona on aina raaka-aineet valmiina.
Tarvitset:
- 2 rkl kookosöljyä (tai voita)
- 2-3 valkosipulinkynttä
- 1 sipuli
- 2 tl kurkumaa
- 2 tl paprikajauhetta
- 1,5 tl ruususuolaa/merisuolaa
- 1 tl juustokuminaa
- (Voit lisätä maun mukaan kanelia, mustapippuria, chiliä, inkivääriä jne mikäli tykkäät tulisemmasta mausta)
- 500 g paseerattua tomaattia
- 7 dl – 1 l vettä
- 3 dl (kuivana) punaisia linssejä
- 2 dl kookoskermaa (tai kuohukermaa)
- Tuoretta persiljaa, korianteria tai ruohosipulia.
1. Laita linssit likoamaan kylmään veteen. (Linssejä ei sinänsä tarvitse liottaa, kuten monia muita palkokasveja.)
2. Kuullota kevyesti kookosöljyssä hienonnettu valkosipuli, sipuli ja kaikki mausteet (huom kattilassa). Älä kärtsää!
3. Lisää joukkoon 500 g paseerattua tomaattia sekä 5-7 dl vettä. (Lisää vettä myöhemmin lisää, jos koet tarvetta.)
4. Lisää liotetut linssit sekaan. Anna kiehua 25-30 minuuttia.
5. Lisää lopuksi kookoskerma ja anna hautua 5 minuuttia. Ripottele päälle haluamasi yrttejä kuten persiljaa, korianteria ja/tai ruohosipulia.
Yrttejä kannattaa käyttää joka ruoassa paljon ja lisätä ne aina lopuksi, ettei tärkeät vitamiinit tuhoudu.
Mausteet kuten inkivääri, kurkuma, valkosipuli, mustapippuri laskevat kehon matala-asteista tulehdusta. Suosittelen aina (luomu)mausteiden runsasta käyttöä myös suomalaiseen ruokapöytään.
En demonisoi lihan käyttöä, suosittelen luomutuotettua lihaa ja etenkin riistaa. Kiistattomasti voidaan kuitenkin sanoa, että kasviproteiineilla saat monipuolisuutta ruokavalioosi. Suoliston bakteerit rakastaa kasvisruokaa ja monipuolistuu, mitä enemmän suosit kuitupitoisia kasviproteiineja.
Monelle kasviproteiinit aiheuttavat suolistovaivoja. Silloin kannattaa aloittaa pienellä määrällä ja totutella pikkuhiljaa. Avuksi voi ottaa myös luontaistuotekauppojen entstyymivalmisteet.
Punaiset linssit ovat kuiturikkaita ja proteiinipitoisia (24g/100g). Ne kypsyvät nopeasti ja ovat miedon makuisia. Ne ovat helppoja palkokasveja, sillä niitä ei tarvitse liottaa.
Linssit säilyvät pitkään kuiva-ainekaapissa.
Punaiset linssit ovat kuiturikkaita ja proteiinipitoisia (24g/100g). Ne kypsyvät nopeasti ja ovat miedon makuisia. Ne ovat helppoja palkokasveja, sillä niitä ei tarvitse liottaa.
Linssit säilyvät pitkään kuiva-ainekaapissa.